Definitie weight stigma
Weight stigma wordt gedefinieerd als een negatieve attitude of negatieve overtuigingen over anderen om wille van hun lichaamsgewicht. (WHO)
Personen met een hoger lichaamsgewicht krijgen vaker te maken met pestgedrag en uitsluiting, worden minder goed geholpen in de zorgsector, worden minder snel aangenomen voor een job etc.
De gevolgen van weight stigma
De gevolgen hiervan zijn niet te onderschatten. Zo hebben dikke (= neutraal woord) mensen, door de stress die ze van weight stigma ervaren:
een grotere kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom (= verzameling van klachten die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geven)
meer kans op chronische stress (ook een gezondheidsrisico!)
vaker last van negatieve gevoelens en depressie, een laag zelfbeeld en lichaamsbeeld & angstgevoelens
hoger risico op gewichtstoename en eetstoornissen
een verhoogd sterfrisico
Ja maar, dikke mensen zijn toch ongezonde mensen?
Het wordt hoog tijd dat we gezondheid loskoppelen van het lichaamsgewicht. Gezondheid is een enorm complex gegeven, dat niet van één enkele factor kan afhangen. Genetica, bloedanalyse, bloeddruk, socio-economische factoren, levensstijl… zijn allemaal van veel grotere invloed dan het lichaamsgewicht. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat de levensstijl veel doorslaggevender is dan het gewicht van een persoon. Iemand met een gezonde levensstijl kan eender welk gewicht hebben.
Een persoon met een hoog lichaamsgewicht die veel aandacht besteed aan gezonde gewoontes wint sowieso aan gezondheid, of zijn gewicht nu daalt of niet.
Diëten werken niet!
Dikke mensen die met hun klachten naar de dokter gaan krijgen vaak te horen dat hun klachten zullen overgaan als ze vermageren, of worden aangesproken op hun gewicht desondanks dit niks met hun hulpvraag te maken heeft. Het is bewezen dat diëten niet werken op de lange termijn. Nog sterker: jojo’en in gewicht geeft een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Diëten leiden tot een minder gunstige gezondheid, een laag zelfbeeld, een hogere kans op het krijgen van eetstoornissen of een verstoorde relatie met voeding en lichaam en zo veel meer.
Hierdoor durven velen zelfs niet meer naar de huisarts toe te stappen waardoor ze soms gevaarlijk lang met hun diagnose blijven zitten.
Dit is ZO gevaarlijk!
Zo was er onlangs een jonge vrouw die al maandenlang te horen kreeg dat haar buikklachten veroorzaakt werden door haar gewicht. Toen ze uiteindelijk naar een andere dokter stapte kreeg ze de diagnose van darmkanker. Had de eerste arts haar klachten serieus genomen en verder gekeken dan haar gewicht had ze een veel grotere kans op overleven gehad.
Kijk verder dan het gewicht
Kijk asjeblieft verder dan iemand zijn/haar lichaamsgewicht. Wij zijn zoveel meer dan ons lichaam. Besef dat een lichaamsgewicht altijd het resultaat is van heel veel verschillende factoren. Je kan onmogelijk stellen dat iedereen verantwoordelijk is voor wat hij/zij weegt.
Health At Every Size is een heel mooie beweging die pleit voor een gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht het gewicht. Meer informatie vind je hier.
Ben jij een arts of andere zorgverlener? Neem de klachten van je patiënt serieus, ongeacht het gewicht. Bedankt aan iedereen die het al zo aanpakt!
Ga jij binnenkort bij een zorgverlener op consultatie en maak je je al zorgen om wat er zou kunnen komen? Indien je een opmerking krijgt op je gewicht, vraag dan aan de hulpverlener wat hij/zij zou zeggen aan iemand met een lager gewicht. Want dat is het advies dat jij ook verdient.
Weeg-me-niet kaartjes
Onlangs kwam ik op Instagram kaartjes tegen die je aan je arts/zorgverlener kan afgeven om te zeggen dat je liever niet gewogen wordt. Ik besloot deze zelf te maken. Stuur me een e-mail om ze aan te vragen.
Comentarios