Een quiche zonder ei klinkt als een hele uitdaging. Toch is het helemaal niet nodig eieren te gebruiken. Zijden tofu doet het prima! 100% eerlijk; de beste vegan quiche die ik al at en da’s allemaal te danken aan mijn vriendin Matti van @mealsbymatti !
Zij schreef het recept uit en we maakten het samen toen ze bij mij stage liep. Sindsdien maakte ik het al verschillende keer opnieuw, en steeds is iedereen laaiend enthousiast.
Als deeg gebruikte ik brickvellen of filodeeg. Brickvellen staan meestal in de koeling terwijl filodeeg in de diepvries te vinden is. Het zijn heel dunne vellen die je quiche lekker luchtig houden.
Ingrediënten :
• 1 rol bladerdeeg of 5 lagen brickdeeg / filodeeg • 1 pak zijden tofu (350g of 300g + scheut melk) • 500 g boschampignons • 1 prei • 5-6 groene asperges uit bokaal • 1 rode ajuin • 1 el bruine misopasta • 20 g kikkererwtenmeel • 4 el edelgistvlokken • 1/2 tl kala namak • Snuf peper • Knoflookpoeder naar smaak
Bereiding : • Verwarm de oven op 180°C. • Snij de champignons, prei en rode ui in schijfjes. • Verhit een pan met een eetlepel olijfolie en bak de groenten lichtjes gaar. • Mix ondertussen de zijden tofu, misopasta, edelgistvlokken, kala namak en het kikkererwtenmeel tot een glad mengsel voor de vulling. • Kruid dit mengsel naar smaak met peper en knoflookpoeder. • Spreid het deeg in een bakvorm en voeg de gebakken groenten toe. • Verdeel nu het tofu mengsel gelijk over de groenten. • Laat de quiche 25-30 minuten bakken in de oven.
Extra tips: • Kala namak is zwart zout die een typische zwavelgeur afgeeft wanneer het in gerechten gebruikt wordt. Het is zeker een meerwaarde aan de quiche maar het is geen ramp indien je dit niet gebruikt. Je kan deze online vinden op pit-pit.com, of op de webshop van Sustainable Family. • Edelgistvlokken worden vaak gebruikt als vervanging voor kaas. Ze geven een lekkere hartige smaak en zijn te vinden bij Albert Heijn of in natuurwinkels.
Enjoy!
xxx, Alessia
Comments