Om te beginnen, wat zijn superfoods?
Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan beweerd wordt dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen bevatten en dat ze tal van voordelen hebben voor de gezondheid.
Enkele voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, açaibessen, chiazaad, hennepzaad, cacaobonen, tarwegras en matcha. Naast deze exotische producten behoren olijfolie, vette vis, knoflook en donkere chocolade ook tot groep van de superfoods.
Superfoods, gezond?
Superfoods hebben dus een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. We spreken echter over voedingsstoffen die ook aanwezig zijn in andere (meer hedendaagse) voedingsmiddelen.
Er wordt beweerd dat superfoods een positief effect hebben op de gezondheid. Enkele van deze effecten zijn:
Het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten
Het geven van energie
Afvallen
Het verhelpen van depressies
Het uitstellen en verminderen van huidveroudering
…
Echter is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek dat deze beweringen ondersteund.
“Donkere chocolade bevat veel antioxidanten, het is dus gezond om elke dag een hele reep te eten.“
De term superfoods wordt vaak als verkooptruc gebruikt. Superfoods zijn dan vaak ook duur, denk maar aan matcha en gojibessen.
Donkere chocolade wordt dan wel bestempeld als superfood en bevat inderdaad een hoog gehalte aan antioxidanten, maar dit weegt niet op tegen de andere gezondheidseffecten van (veel) chocolade. Chocolade bevat namelijk ook een hoog gehalte aan verzadigd vet, waarvan een te hoge inname, het risico op hart- en vaatziekten kan doen verhogen. Superfoods komen ook vaak voor in gedroogde vorm. Dit gaat gepaard met een hoog gehalte aan suiker, wat mogelijks ook een negatief effect kan hebben op de gezondheid.
Daarnaast kan je ook niet verwachten dat één voedingsmiddel kan voorzien in alle essentiële voedingsstoffen. Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende nutriënten. Het is daarom belangrijk om te variëren en alles met mate te eten. Zo nu en dan een stukje chocolade eten kan zeker geen kwaad, maar doe dat omdat je het lekker vindt en ervan geniet, niet omwille van de anti-oxidanten ;-).
Er zijn genoeg andere voedingsmiddelen die ook rijk zijn aan vitamines, mineralen en/of antioxidanten. Je hoeft dus echt geen kilo’s aan superfoods te consumeren om voldoende voedingsstoffen, zoals antioxidanten, binnen te krijgen. Sterker nog, je hoeft helemaal geen superfoods te eten om gezond te zijn. Je kan voldoende nodige voedingsstoffen halen uit andere voedingsmiddelen.
Dus wat dan?
Het is heel belangrijk dat je weet dat gojibessen, cacaobonen of chiazaad geen wondermiddelen zijn en dus ook geen remedie voor gezondheidsproblemen. Al zeker dienen superfoods niet ter vervanging van andere producten. Ze kunnen echter wel een aanvulling zijn op je normaal eetpatroon, als je ervan geniet.
Veel meer over de (on)zin van voeding en intuïtief eten lees je in Alessia haar nieuwe boek Bye Bye Dieet. Klik hier.
Tekst: Gertje Krolicki (studente bij The Mindset Dietitian) & Alessia Couvreur
Bronnen:
Comments