
1) Koolhydraten maken me dik.
Dat koolhydraten je dik maken is misschien wel één van de grootste mythes over voeding. Maar is het ook echt zo? ABSOLUUT NIET.
De theorie achter deze mythe is dat insuline, een stof in je lichaam die vrijkomt onder invloed van koolhydraten, de opslag van vet in je lichaam stimuleert en de stofwisseling van vet verlaagt. Dit zou leiden tot een grotere opslag van vet en dus een toename in gewicht. Het is echter niet zo zwart-wit. Je lichaam zal pas vet opslaan als er een teveel aan energie wordt opgenomen. Of deze energie nu afkomstig is van koolhydraten, vetten of eiwitten maakt geen verschil. Je zal dus niet méér bijkomen van koolhydraten, dan van andere voedingsstoffen.
Koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon. Het is niet de bedoeling om deze te schrappen. Denk eraan dat groenten en fruit ook koolhydraten zijn. Zie je jezelf al groenten en fruit schrappen omdat ze je dik maken? Absurd toch.
2) Tussendoortjes zijn niet goed voor je bloedsuikerspiegel.
Deze uitspraak is nogal kort door de bocht. Het klopt dat bepaalde soorten voeding effect hebben op je bloedsuikerspiegel, maar dit geldt niet enkel voor tussendoortjes en zeker niet voor alle tussendoortjes. Hoe voeding je bloedsuikerspiegel beïnvloedt is afhankelijk van de combinatie voedingsstoffen die het bevat.
Houd er ook rekening mee dat je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door alle soorten koolhydraten en niet alleen door suiker. Het is dus niet zo dat één snoepje je bloedsuiker meer zal beïnvloeden dan één witte boterham, omdat het meer suiker bevat. Het is toch wat complexer dan dat. Daarnaast bestaat voeding uit meer dan één soort voedingsstof. Zo zullen vetten, eiwitten en vezels ervoor zorgen dat glucose minder snel wordt opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel minder (snel) zal stijgen.
Tussendoortjes passen perfect binnen een evenwichtig voedingspatroon. Door een tussendoortje te eten kan je ook voorkomen dat je uitgehongerd raakt en jezelf vervolgens zal overeten.
Bij mensen met diabetes zullen de effecten op de bloedsuikerspiegel anders zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze geen tussendoortjes mogen eten. Heb je zelf diabetes, bespreek dit dan zeker met je dokter of diëtist en ga niet zomaar dingen uit je voedingspatroon schrappen.
3) Ik moet mijn lichaam af en toe ontgiften met seldersap.
Je lichaam is voorzien van verschillende systemen, zoals je lever en nieren, die schadelijke stoffen afvoeren. Het is dus echt niet nodig om een sapjeskuur te doen. Toxische stoffen worden uit ons lichaam verwijderd via urine, ontlasting en ademhaling.
Er zijn een aantal stoffen die door ons lichaam minder goed of minder snel verwijderd kunnen worden, maar ook hier zal seldersap geen wonderen verrichten. Er staan strenge regels op de toegelaten hoeveelheid van deze stoffen in voeding. Als je gevarieerd eet zal je dus nooit een schadelijke hoeveelheid binnenkrijgen.
Bovendien is een voedingspatroon dat alleen bestaat uit sappen nadeliger voor je gezondheid. Het kan aanleiding geven tot ondervoeding en voedingstekorten.
4) Gluten en lactose geven ontstekingen in mijn lichaam.
Als je geen coeliakie, glutenintolerantie of lactose-intolerantie hebt, dan zullen gluten en lactose geen ontstekingen in je lichaam veroorzaken. Het is normaal dat je na het eten soms last hebt van een opgeblazen gevoel of andere klachten. Dat je dit een aantal keer ervaart wil nog niet zeggen dat je gluten of lactose direct uit je eetpatroon moet schrappen.
Gluten onnodig vermijden kan trouwens negatief zijn voor je gezondheid omdat je dan minder vezels opneemt. Daarnaast zal het ook een verandering veroorzaken in de samenstelling van je darmflora wat dan weer tot andere klachten kan leiden.
Bij aanhoudende klachten kan je beter eerst naar de dokter gaan. Ga zeker niet zelf een diagnose stellen of je voeding aanpassen zonder professioneel advies van een dokter of een gecertificeerd diëtist.
5) Honing, agave- en esdoornsiroop zijn beter dan echte suiker.
Honing, agave- en esdoornsiroop zijn natuurlijke producten die zoet smaken. Ze zijn, net zoals echte suiker, opgebouwd uit enkelvoudige suikers die door ons lichaam snel worden opgenomen. Ze hebben dus allemaal hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel.
Je zal misschien al vaak gelezen of gehoord hebben dat honing, agave- of esdoornsiroop positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Deze effecten zijn te wijten aan vitamines en mineralen die je in suiker niet terugvindt. Honing, agave- en esdoornsiroop bevatten hier maar een heel kleine hoeveelheid van. Je moet dus al een heel grote portie eten voor deze positieve effecten krijgt. Anders is het effect verwaarloosbaar.
Is honing bij je thee dan beter dan suiker? Nee, maar het is helemaal oké om voor honing of suiker te kiezen als je dat lekkerder vindt. Als je suiker echt wil vervangen, kies dan voor zoetstoffen. Dit zijn producten die van nature zoet smaken en geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel.
Tekst: Gertje Krolicki (Studente bij The Mindset Dietitian) & Alessia Couvreur
Commenti