Helpt beweging om gewicht te verliezen?
Hoe meer mensen proberen gewicht te verliezen, hoe meer mensen zich in de BMI categorieën ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ bevinden. Dat diëten niet helpen tegen gewichtsverlies is wel al duidelijk. Ook beweging wordt bij velen gelinkt aan gewichtsverlies. Tijdens het volgen van een dieet wordt je er meestal van overtuigd dat beweging je zal helpen, dus focus je op verbrande calorieën en de gespendeerde tijd aan beweging.
Op deze manier maak je van beweging iets dat moet, iets dat hoort, in plaats van iets dat je wil doen. Wanneer je motivatie niet vanuit jezelf komt is de kans klein dat je het lang zal volhouden. Als je enkel beweegt om gewicht te verliezen, zal je er bedrogen uitkomen. Sporten zal je hier namelijk niet of slechts in heel beperkende mate
mee helpen.
Wanneer je beweegt maak je spieren aan. Deze wegen in verhouding veel meer dan vetmassa, waardoor het cijfer op de weegschaal niet snel zal zakken. Bovendien zorgt beweging voor een groter energieverbruik waardoor de kans ook groot zal zijn dat je meer honger zal hebben en dus meer zal eten.
De échte voordelen van beweging
Beweeg dus niet om gewicht te verliezen, maar wel voor alle andere voordelen dat het met zich meebrengt. Beweging is namelijk voor iedereen belangrijk.
Veel studies kijken niet verder dan het gewicht en linken dan een hoog gewicht aan een hoger sterfterisico maar… in studies waar men rekening houdt met cardiovasculaire fitheid wordt het sterfterisico van een hoog BMI geëlimineerd of sterk verminderd. Zo bleek bijvoorbeeld dat zwaardere mensen met een goede cardiovasculaire fitheid minder risico op vroegtijdig overlijden hadden dan mensen met slechtere cardiovasculaire fitheid die een “normaal” gewicht (BMI 18,5-25) hebben.
Ook wijst het onderzoek uit dat de aanwezigheid van spieren bevorderlijk is om het risico op chronische ziekte en sterfte te verminderen. Voldoende spierweefsel zorgt bovendien voor een goede botdensiteit en een betere insulinegevoeligheid. Het doen van kracht of weerstandstraining is dus zeker ook aan te raden hoewel het effect van cardiovasculaire fitheid op sterfte wel groter is.
Het verbeteren van fysieke activiteit en cardiovasculaire fitheid zorgen echter allebei voor een sterke vermindering in algemene sterfte en sterfte door cardiovasculaire ziekten, ongeacht het BMI!
Zo hebben zowel aerobische training als weerstandstraining een positief effect op bloeddruk, de bloedsuikerspiegel, de vetten in het bloed en op de functie van bloedvaten. Ook zorgt beweging voor minder kans op osteoporose, betere slaap, meer energie, betere concentratie, een beter gemoed, minder stress etc.
Intuïtief bewegen
Het is aan iedereen aangeraden om meer fysiek actief te zijn, ongeacht je gewicht. Plaats de aandacht aan gewichtsverlies naar de achtergrond. Focus in de plaats op hoe beweging jou doet voelen, welke voordelen haal je er uit? Dat wordt intuïtief bewegen genoemd. De bewegingsdriehoek (Gezond Leven) raadt in de eerste plaats aan om om het halfuur recht te staan. Bij langdurig stilzitten schakelen je spieren over naar slaapmodus waardoor metabolische processen zoals je vetafbraak vertraagd worden. Dit is mogelijks nadelig voor je gezondheid.
Je hoeft echter niet direct een nieuwe sport te beginnen of een abonnement bij de fitness te halen. Meer beweging in je dag brengen kan op veel verschillende manieren en hoeft geen uur aan een stuk te duren! Bijvoorbeeld:
Sta op één been tijdens het tandenpoetsen;
Zet je timer om het halfuur om even recht te staan en rond te wandelen;
Neem de trap in plaats van de lift;
Vraag op het werk om de vergaderingen staand te houden;
Kies voor een standing desk indien mogelijk zodat je zittend werken kan afwisselen met rechtstaand werken;
Parkeer je auto wat verder of nog beter, neem vaker de fiets, het openbaar vervoer of ga te voet;
Spring op en neer terwijl je wacht dat de microgolfoven klaar is;
Bel rechtstaand;
Maak een wandeling na je maaltijd (met je collega’s);
Stap naar de verste printer, het verste toilet,…;
Stap naar je collega toe in plaats van te bellen/mailen;
Beoefen een sport die jij leuk vindt!
Probeer ook eens buiten te gaan om je sport uit te oefenen. De frisse buitenlucht en zonlicht hebben een geweldig positief effect op je fysieke en mentale gezondheid.
Tekst: Toon Peeters (student voeding- en dieetkunde) & Alessia Couvreur
Bronnen:
Comments