top of page

De 5 meest gestelde vragen over intuïtief eten1) Ga ik dan niet blijven bijkomen?

We hebben allemaal een setpoint-gewicht. Dit is je genetisch bepaald gewicht waar je lichaam naartoe zal gaan bij een normale manier van eten (zonder eetregels, door te luisteren naar de noden van je lichaam) en voldoende beweging.


Bij intuïtief eten luister je naar je lichaamssignalen. Je lichaam weet wat en hoeveel eten het nodig heeft. Als je een intuïtieve eter bent, dan zal je vanzelf naar je setpoint-gewicht gaan en ook op dat gewicht blijven.


Het kan zijn dat je setpoint-gewicht hoger ligt dan je gewicht voor je aan intuïtief eten begon, maar je zal echt niet blijven bijkomen. Bij intuïtief eten weten we niet wat er met je gewicht zal gebeuren. Sommigen komen bij, anderen vallen af en anderen blijven op gewicht. Onthoud dat intuïtief eten niet focust op gewicht, maar op een gezonde relatie met eten.


2) Dan ga ik toch alles willen eten dat ik tegenkom?

In het begin zal dit misschien wel zo zijn. Je komt van een plaats waar je jezelf verschillende restricties hebt opgelegd. Als je iets niet mag eten, dan wordt het alleen nog maar aantrekkelijker. Je zal in het begin dus allemaal dingen eten die je daarvoor van jezelf niet mocht eten.


Als je jezelf onvoorwaardelijke toestemming geeft om te eten wat, wanneer en hoeveel je wil, dan zal je na een tijd ook gewoon voedzame keuzes maken. Je weet dat eten er altijd is en je moet geen schrik meer hebben dat het de laatste keer is dat je iets mag eten. Bij onvoorwaardelijke toestemming zal je vanzelf een evenwichtig eetpatroon krijgen en dus niet zomaar alles eten wat je tegenkomt.


Die chocolade ijs waar je eerst niet van af kon blijven zal gewoon een deel worden van je eetpatroon, net zoals fruit, brood of pasta een deel is van je eetpatroon.


3) Je hebt toch eetregels nodig om gezond te eten?

Eetregels en restricties leiden tot een ongezonde relatie met eten en overeten. Iets dat je niet mag eten wordt juist aantrekkelijker. Je zal op een punt komen waar je de eetregels niet meer kan volhouden en jezelf overeten. Dit ligt niet aan jou en heeft niets te maken met wilskracht of doorzettingsvermogen. Dit is gewoon hoe ons lichaam werkt.


Je moet er ook niet vanuit gaan dat je alleen maar suiker- en vetrijke producten zal eten, want dat is niet zo. Heb je ooit al eens 5 dagen na elkaar alleen maar chips gegeten? Denk je dat je die chips op de laatste dag nog lekker zal vinden? Waarschijnlijk niet. Je zal zelf wel merken dat je snel nood hebt aan iets voedzamer.


Als je luistert naar wat je lichaam nodig heeft, dan zal je vanzelf een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon krijgen. Eetregels zijn dus niet nodig om gezond te zijn, integendeel.


4) Hoelang duurt het vooraleer ik een intuïtieve eter word?

Je wordt geen intuïtieve eter op één dag. Het is een proces dat tijd vraagt. Geef jezelf dus de tijd om op zoek te gaan naar wat voor jou werkt.


Vergelijk jezelf ook niet met anderen. Ieders intuïtief eten-proces is anders en het wil niet zeggen dat je slecht bezig bent als je er langer over doet. Je dieetverleden speelt hier ook een belangrijke rol in. De ene persoon zal eetregels al makkelijker achter zich kunnen laten dan anderen. Doe het op je eigen manier en tempo.


We leven in een grote dieetmaatschappij, waarin je continu getriggerd wordt om op dieet te gaan. Het gaat er dus ook om om voldoende tools te ontwikkelen om niet meer in die dieetval terecht te komen.


5) Ja maar ik ben te dik. Zou ik dan niet beter eerst nog één keer diëten en dan starten met het proces?

Je moet om te beginnen niet afvallen omdat andere mensen het zeggen of omdat slank zijn gezien wordt als een ideaal. Je bent niet gezonder wanneer je slanker bent.


Waarom zou je jezelf nog eens door het proces van diëten willen sleuren? Diëten werken niet. Als het echt zou werken, dan zou je het niet steeds opnieuw moeten doen. Focus op het opbouwen van een gezonde relatie met eten en niet op je gewicht. Het resultaat van dit laatste dieet zal hetzelfde zijn; je valt af - je stopt met het dieet - en je komt weer bij. Je zal dus alleen maar verder van huis geraken. 

Meer weten? Plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Tekst: Gertje Krolicki (Studente bij The Mindset Dietitian) & Alessia Couvreur

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page